Karpaltullelsyndrom under graviditeten

Hvad er karpaltunnelsyndrom, hvorfor får man det og hvordan behandles det?

Hvad er en karpaltunnel?

karpaltunnelsyndrom under graviditeten Karpaltunnelen findes i håndleddet. Det er passagen mellem mellem en bred scene der går på tværs af håndleddet og håndrodsknoglen. Passagen er på indersiden af håndfladen, lige over håndleddet. Under denne scene og over håndrodsknogle, løber nerverne ud til fingrene. Denne tunnel kaldes karpaltunnelen. Adskillige scener og nerver løber gennem denne tunnel ud til hånden. Den væsentligste nerve er medianusnerven der løber ud til tommelfingeren, pegefinderen, langfingeren og siden af ringfingeren. Følelsen i hånden, blodcirkulationen og væskeansamlinger er påvirket af hvorvidt der er fri passage i karpaltunnelen.

Hvad er karpaltunnelsyndrom?

håndmassage til gravide Når man har et karpaltunnelsyndrom, så er den føromtalte medianusnerve klemt mellem håndrodsknoglen og scenen. Tilstanden giver enten smerter og/eller problemer med at bruge hånden eller fingrene normalt. Mange oplever en sovende fornemmelse i tommelfinger, pegefinger m.v. eller en prikkende fornemmelse, som når der ikke kommer ilt nok til en muskel. Disse tilstande forværres ofte når hånden holdes i ro og vil derfor forværres om natten. I mere alvorlige tilfælde vil man opleve nedsat kraft i hånden eller opleve funktionsnedsættelse i hånden.

Grunden til at denne vejledning forekommer under vejledninger for gravide er, at tilstanden oftest forekommer under graviditet. For hver hundrede personer jeg behandler for karpaltunnelsyndrom vil omkring 98 af personerne være gravide. Tilstanden vil oftest gå væk efter graviditeten, men grundet de smerter og den irritation som det medfører, vil de fleste gerne have afhjælpning af problemet under graviditeten.

Årsager til karpaltunnelsyndrom

Den oftest forekommende årsag til karpaltunnelsyndrom er graviditet og overbelastning i vævet i håndleddet, der medfører en irritation og hævelse i senerne i karpaltunnelen. Denne hævelse og irritation skaber et tryk på nerverne, der løber ud til fingrene. Under graviditet ses ofte, at hævelser og væskeansamlinger i de ydre ekstremiteter skaber irritation på nerverne eller et konstant tryk på nerven, der giver karpaltunnelsyndrom. Når man ikke er gravid er årsagen til karpaltunnelsyndrom oftest, at området er overbelastet og under graviditeten er årsagen oftest væskeansamling i håndleddet, hænderne eller underarmen.

Behandling af karpaltunnelsyndrom

graviditet og væske i hænder

Såfremt man oplever konstant nedsat følesans og samtidigt konstant mistet muskelstyrke, så indikerer det, at nerven konstant er klemt i sådan en grad, at det kræver lægelig behandling. Er man i tvivl, skal man altid opsøge en læge, der kan stille diagnosen og lave en vurdering af, om der kræves lægelig indblanding.

Gravide vil i næsten alle tilfælde opleve, at karpaltunnelsyndromet forsvinder af sig selv efter graviditeten. Da tilstanden er meget generende, så vil de fleste gravide selvfølgelig gerne have afhjulpet problemet under graviditeten. Der er heldigvis flere behandlingsmetoder som ofte vil medføre en reduktion af generne eller give en fuldstændig afhjælpning af problemet.

karpal tunnel syndrom massage I de tilfælde hvor karpaltunnelsyndrom skyldes overbelastning og ikke graviditet, så vil den primære behandling bestå i aflastning af håndleddet. For gravide er det ikke ydre omstændigheder der er årsagen, men kroppens mindsket evne til at skille sig af med overskudsvæske i de ydre ekstremiteter. Derfor vil behandlingen for gravide ikke betså af aflastning, men bestå i en kombination af:

  • Akupressur af håndled og tommelfingermuskulatur
  • Dyb fysiurgisk massage af væv og muskulatur i hånd, underarm og overarm.
  • Lymfedrænage af væv og muskler

gravid karpal tunnel syndrom Alle graviditetsmassager hos Massagecentret omfatter ovenstående tre behandlingsteknikker. Som behandler kan man mærke, hvor der er ansamlinger i håndens- og underarmens væv, led og muskler. Tilstanden kan være synlig i form af hævelse på håndfladen eller huden er synligt mere rød, fordi blodcirkulationen er væsentligt forværret. Jeg har også oplevet væsentlig forskel i varmen i hånden og underarmen, fordi blodcirkulationen står stille i hånden. Ofte vil hånden føles meget låst og lukket, således at et pres ved håndfladen medfører at blod og væske føres ud i fingre og omvendt. Behandlingen består i mekaniske teknikker, der fører disse ansamlinger væk fra hånden og samtidigt afspænding af musklerne, der ofte er medtaget af lang tids pres og forværret blodcirkulation.

Generelt starter jeg med at smidiggøre håndleddet og afhjælpe de fastlåsninger som tilstanden kan bevirke. Jeg bruger blide stræk eller manipulation af håndleddet, hvilket er en meget blid metode til, at få håndleddet til at falde på plads og få smidigheden tilbage. Derefter arbejders der med akupressur af håndled og inderside af håndfladen samt tommelfingermusklen. Teknikken udskifter blodet og væsken i området og øger kroppens egen evne til at komme af med væskeansamlinger. Inflammationen reduceres samtidigt med denne del af behandlingen. Dette kombineres med fysiurgisk massage og lymfedrænage af hele hånden, underarmen og overarmen. Blod og væske presses fysisk væk fra hånd, håndled og armen fra musklernes udspring til deres hæfte. Når man slipper, kommer der nyt blod til og gentagelse af dette medfører at blodcirkulationen øges og overskudsvæske og væskeansamlinger reduceres eller fjernes. Der arbejdes således med muskler, led og vævet i hånden og armen.

Hvad kan man selv gøre ved karpaltunnelsyndrom?

Da karpaltunnelsyndromet for gravide skyldes hævelse og ansamlinger i armene, håndleddet og hænderne, så vil selvbehandlingen betstå i at forebygge disse ansamlinger og reducere dem, når de opstår. Det almene råd er derfor, at du skal gøre de ting der modarbejder væskeansamlinger i kroppen. Den primære metode til at undgå væskeansamlinger er venepumpeøvelser i føder/ben og hænder/arme. Hold fødder eller arme højt, og lav vippende bevægelser med fødderne eller hænderne. Dette udføres bedst før sengetid.

Når du sover er det vigtigt ikke at ligge i stillinger, hvor hovedet eller kroppen liger oven på armene. Oftest vil den bedste sovestilling være, at ligge på siden og eventuelt, med en pude mellem benene. Kan man undgå at bøje håndleddet, vil det være med til at øge blodcirkulationen og kroppens evne, til selv at komme af med overskudsvæske.

Inflammationen og hævelsen der opstår i håndleddet kan ofte reduceres ved at bruge is på håndleddet og gerne inden du skal sove. Det er nemlig ofte når man sover, at tilstanden bliver forværret. Is på håndleddet anvendes omkring 10 til 15 min. Du må aldrig bruge is direkte på huden, så der skal som minimum være stof mellem isposen og huden, f.eks. en t-shirt eller hvad du lige har. En pose frosne ærter eller lignende fra fryseren lagt i en t-shirt som placeres oven på håndfladen. Efter de 15 min, så er behandlingen slut og du må ikke bruge is på området mere den aften.

Af øvelser kan anbefales stræk af håndleddet. Det kan strækkes begge veje, så du mærker et stræk i underarmens inderside og yderside. Derudover kan du lave en håndøvelse hvor du strækker fingrene og ruller dem sammen og til sidst har knyttet hånden hårdt. Ret gerne opmærksomheden på skuldrene også. Sidder man meget foroverbøjet eller falder sammen i overkroppen, så reduceres blodcirkulationen til armene og væskeansamlinger kan øges. Yoga eller andre stræk af overkroppen, er ofte gode til at åben brystet og få skuldrene på plads.

Efter en graviditetsmassagen hos mig vil du få vejledning og anvist netop de øvelser der passer dig bedst. Du får lov til selv at udføre stræk og øvelser, så vi er sikre på, at du gør det rigtigt når du komemr hjem. Graviditetsmassagen fokuserer på karpaltunnelsyndrom for alle der får massagen, og dem der har en diagnose, vil det være en af fokusområderne, fordi karpaltunnelsyndrom kan være meget generende.