Strækmærker under graviditeten

Hvad er strækmærker, hvorfor opstår de og hvordan forebygges strækmærkerne, når man er gravid?

Strækmærker under graviditet

Figur over strækmærker på den gravide krop

Under graviditeten opstår der flere forandringer med huden. Nogen forandringer skyldes hormonudskillelsen og disse forandring, forsvinder efter graviditeten. Andre forandringer som strækmærker er varige. Den latinske betegnelse for strækmærker der skyldes graviditeten er Striae gravidarum.

Hvad er strækmærker?

Strækmærker er overstrækning af fibrene i underhuden. Under graviditetsmassager ser jeg dem ofte med lyserøde eller nærmest blålige nuancer der løber i striber over underhunden, og oftest på maven, brysterne, men også i nogle tilælde på lår, hofte, lyske m.v. Den rødlige eller blålige nuance forsvinder med tiden og strækmærket vil på sigt få samme farve som den omkringliggende hud. Når fibrene i underhuden har været udsat for en overstrækning, så er fibrene ødelagt permanent. De genvinder med andre ord ikke deres elasticitet igen. Der kan godt ske en synlig forandring af strækmærket, så det over tid bliver mindre synligt, men elasticiteten i underhuden er parmanet beskadiget, uanset hvad kosmetikbranchen lover.

Hvorfor får gravide strækmærker?

Strækmærker på den gravides mave Den primære årsag til strækmærker, er at maven vokser så hurtigt, at underhuden brister. Når maven vokser, så udspiles hunden og kan hunden ikke følge med, så sprækker fibrene i underhuden og der opstår en varig bristning af disse fibre. Årsagen til at det især opstår hos gravide er, at maven kan vokse meget på kort tid og dels, at flere hormoner i den gravides krop, skaber gunstige betingelser for strækmærker. Hormonet Relaxin dannes under graviditeten og er med til at smidiggøre bækkenet, og kroppens øvrige led, men hormonet øger også risikoen for dannelsen af strækmærker. Hormonet Østrogen øger ligeledes denne risiko.

Hvor opstår strækmærker?

Strækmærker opstår primært ved bryst, mave, lyske, kønslæber, baller og indersiden af lårene. Især bryst, mave og kønslæber vil være udsat for stor forandring under graviditeten, men da strækmærker også er hormonalt og genetisk betinget, kan strækmærkerne også opstå ved baller, lår og underben.

Hvor ofte forekommer strækmærker hos gravide?

Mange er overrasket når jeg fortæller at omkring 9 ud af 10 gravide kvinder får strækmærker i slutningen af graviditeten. Graden og hvor omfattende strækmærkerne er, varierer dog meget. Nogle grupper gravide vil have større risiko for at få strækmærker. Det er især tvillinge-gravide, så vil kvinder med væsentlig overvægt have større risiko og så vil kvinder, hvor man i familien har tendens til strækmærker, have større risiko for også at få strækmærker.

Typer af strækmærker

Typer af strækmærker Strækmærker kan variere over tid, men der findes også forskellige typer af strækmærker.

Linea nigra
Det ene er strækmærket der følger maven i en lodret linie. Det kaldes Linea nigra og er latin for, sort linje. Nogen kalder det Linea fusca, som er latin og betyder brun linje. Den sorte eller brunlige streg er omkring en centimeter bred og løber fra kønsbenet lige over vulva til omkring navlen. Nogle gravide oplever at den løber helt på til ribbenene. Linea nigra opstår omkring andet trimester og et par måneder efter fødslen, vil tilstanden ofte være forsvundet, i modsætning til de øvrige typer af strækmærker. Denne type strækmærker forekommer kun under graviditet og skyldes hormonerne under graviditeten.

Striae Gravidarum
Er permanente strækmærker, der skyldes stræk i underhuden og de har et mønster på kroppen, der godt kan ligne tigerstriber.

Hvordan forebygges strækmærker?

Da strækmærkerne primært opstår efter store træk i underhudens fibre, kan man så vidt muligt, prøve ikke at vokse for meget på for kort tid. Jeg har dog besøg af mange slanke gravide der gør alt det rigtige, og som alligevel har fået strækmærker og det skyldes dels, at gravide maver vokser i ryk og vokser forskelligt. Derfor har jeg fokuseret på 62 kliniske studier i behandling af strækmærker hos gravide.

Utallige kosmetikfirmaer og skønhedsklinikker sælger produkter, der ofte med spidsfindige ordvendinger skaber en forventning om, at det er gavnligt mod strækmærker, men den videnskabelige dokumentation herfor udebliver. Jeg har gennemgået 62 internationale studer om forebyggelse af strækmærker, og fremhæver nedenfor de væsentligste fem. Helt generelt foregår et klinisk studie ved, at man sammenholder to grupper, hvoraf den ene gruppe får det aktive stof eller behandling, mens den anden gruppe får placebo.


Tretinoin - Effekt men uanvendelig
Flere studier påpeger at stoffet Tretinoin, kan dæmpe strækmærker, men da stoffet kan være skadeligt for fosteret, skal man ikke bruge det under graviditet. Stoffet bruges derfor kun i behandling af ikke-gravide. I et forsøg i 2001 dokumenterede man en 20% reduktion i risiko strækmærker med Tretinoin.


Kakaosmør - ingen effekt
Creme med kakaosmør har ingen effekt. I 2008 viste et studie med 210 gravide, at det var uden effekt at smøre maven med kakaosmør eller cremer der indeholder kakaosmør. Senere er der lavet flere undersøgelser, og de viste det samme resultat, nemlig ingen effekt.


Olivenolie - Ingen effekt
Olivenolie har ingen effekt viser et mindre klinisk studie i 2011. Gravide der smurte maven ind i olivenolie to gange dagligt havde samme risiko for, at få strækmærker, som dem der ikke gjorde.


Trofolastin - Sandsynlig effekt
Creme med Trofolastin fra planten Centella Asiatica, har vist sig at have en effekt på forebyggelse af strækmærker. Studiet var dog kun på 80 gravide, men viste at 56% i placebogruppen fik strækmærker, mens kun 34% fik det i gruppen af kvinder, der fik creme med Trofolastin. Forskellen er der, men studiet er forholdsvist lille og er derfor forbundet med væsentlig risko for at der drages forhastede konklusioner.


Massage med e-vitamin-olie - Størst effekt
Indsmøring og massage med e-vitamin-olie har reduceret forekomst af strækmærker med næsten 50%. I 2012 viste et større klinisk studie der blev offentliggjort i Journal of clinical Nursing, at indsmøring med mandelolie eller evitamin-olie som blev masseret i mindst 15 min, havde en effekt på underhunden. Forsøget inddelte 141 gravide i tre grupper. En gruppe der selv smurte mandelolie på maven, en gruppe der fik masseret olien ind i 15 min. af en terapeut, og en gruppe der ikke fik behandling. Gruppen der fik masseret mandelolien ind af en terapeut havde 50% mindre risiko for at få strækmærker. Dem der selv smurte mandelolie på maven hver dag, havde ikke lavere risiko for strækmærker. Studiet viste hvad man kalder en signifikant forskel, hvilket konkludere, at dyb massage med mandelolie eller e-vitamin-olie har en forebyggende effekt på strækmærker.

Hos Massagecentret i København har jeg siden 2012 tilbudt denne behandling i forlængelse af en graviditetsmassage. Under graviditetsmassagen bruger jeg altid mandelolie, men indsmøringen er målrettet huden på de områder, hvor strækmærker opstår oftest. Det har været min erfaring, at ligesom studiet viste, så reducerer indsmøringen risikoen for strækmærker. I forbindelse med en graviditetsmasse kan du for blot 100 kr. ekstra få 30 min ekstra indsmøring med e-vitamin-olie på de områder, hvor der oftest opstår strækmærker. Olien er økologisk og indsmøringen er uden negative bivirkninger.