Osteitis Pubis

Hvad er Osteitis Pubis, hvorfor får man det og hvordan behandles det?

Hvad er en Osteitis pubis?

karpaltunnelsyndrom under graviditeten Osteitis pubis er en betændelseslignende tilstand ved symfysen. Symfysen er leddet på forsiden af bækkenet, hvor knoglerne fra højre og venstre side af bækkenet mødes. Leddet hvor skambenene mødes er lavet af hård brusk og kaldes Pubisk symfyse. Når de omkringliggende muskler bliver betændt, på grund af stress på leddet, så resulterer det i tilstanden man kalder Ostetitis pubis. Det er altså en muskulær problemstilling der medfører en ledmæssig irritation.

Endelsen itis betyder at der er inflammation, pubis referer til kønsområdet og osteo betyder knogle. Navnet Osteitis pubis betyder altså inflammation i skabenet og kønsområdet.

Symptomer på Osteitis Pubis

Massage af bækken og symfyse Tilstanden giver smerter i lyske, underlivet, skamben og underben. Jeg behandler mange med Osteitis Pubis, og symptomerne kan godt være meget forskellige, fordi der er så stor variation. Derfor vil en kombination af årsag og symptom ofte være måde man kan skelne om der er tale om Osteitis Pubis eller andre former for skade og overbelastning. Smerten varierer fra generel ømhed til akutte kraftige knivskarpe smertejag. Ofte vil smerten variere og mange vil opleve, at smerten opleves konstant i visse perioder. I den tilstand kan det være svært at have normal funktion i bækkenet og f.eks. stå normalt op.

Årsager til Osteitis pubis

Bækken De fleste jeg behandler for Osteitis pubis er meget fysisk aktive kvinder. De dyrker ofte sport som fodbold, løb, badminton, sport med spring og retningsskift. En fællesnævner er desuden at kvinderne bruger kroppen meget. Sportsgrene og aktiviteter der omfatter gentagende bevægelser og retningsskift. Derudover ser jeg mange der få tilstanden i forbindelse med graviditeten. Enten efter en langvarig fødsel eller hos kvinder der er meget fysisk aktive inden graviditet som så oplever tilstanden lige efter deres graviditet. Nogle kvinder oplever også tilstanden efter operative indgreb ved underlivet eller bækkenet, men de hyppigste årsager er stor fysisk aktivitet og graviditet.

Selve årsagen til Ostertis pubis hos alle grupper af kvinder er ustabilitet i symfysen. En ustabilitet der forværres ved asymmetriske belastninger som f.eks. vred, hop, spark m.v. Ustabiliteten vil på sigt starte en inflammation og påvirke de omkringliggende muskler og deres balance i at opretholde en normal bækkenfunktion og stilling.

Diagnose

Osteitis Pubis Hverken massører eller fysioterapeuter kan give diagnosen. Din læge vil på baggrund af din forklaring om hvordan du oplever tilstanden kunne henvise dig til røntgen der ofte kombineres med ultralyd, MR-skanning eller CT-skanning. Du er dog altid velkommen til at henvende dig og få afhjulpet spændingerne, smerterne og ømheden, selvom du ikke har en diagnose.

Behandling af Osteitis Pubis

gravid karpal tunnel syndrom Tilstanden kan ikke afhjælpes med medicin eller operation. Behandling kombineres med aflastning, symptomlindring, korrekt afspænding og genoptræning nøjagtigt tilpasset tilstanden og dig.

  • Aflastning
  • Lindring
  • Afspænding og massage
  • Genoptræning

Afslastning

gravid karpal tunnel syndrom Første del af behandlingen er pause fra aktiviteter som løb, spring, sport med retningsskifte m.v. Hver gang leddet overbelastes, så forlænges tilstanden. Aflastning er ikke det samme som inaktivitet. Det handler om at finde aktiviteter som ikke belaster symfysen og forsiden af bækkenet for meget, for det er umuligt, ikke at belaste området. Ofte vil rolige gulvøvelser kunne udføres eller øvelser i vand. I takt med at det bliver bedre, skal du huske at holde lidt igen, give kroppen ekstra restitutionstid og være ekstra forsigtig, når du kaster dig ud i de aktiviteter, som du tidligere trænede med.

Lindring

gravid karpal tunnel syndrom Lindring af smerterne foregår med samme princip som akutte sportsskader eller traumer på muskler og led. En ispose indpakket i et stykke stof lægges på området i cirka 20 min, hvis der er smerter efter overbelastning. Smertelindringen kan kombineres med antiinflammatoriske piller som f.eks. Ibuprofen. Disse kan være med til at begrænse inflammationen og samtidigt dække de smerter der opstår i bækkenet. Smertelindring skal aldrig blive en sovepude. Det er vigtigt at tænke over, hvad du kan gøre for at reducere smerterne, da lindringen kun fjerner din krops smerter i en periode og ikke forandrer noget på lang sigt.

Afspænding og massage

gravid karpal tunnel syndrom Massage af lyske, mavemuskler, musklerne ved symfysen, ved inderside af lår gør at inflammationen reduceres, restitutionen øges og balancen hurtigere genoprettes. Massagen jeg tilbyder til Ostetitis Pubis er en 30 min lang bækkenmassage, hvor alt masseres og afspændes. Den udføres kun i forbindelse med en helkropsmassage på 60 min eller 90 min. Det er nemlig vigtigt at arbejde med hele kroppen og afdække øvrige ubalancer der er med til at give Ostetitis Pubus. En bækkenmassage på 30 min koster 100 kr.

Genoptræning

massagecentret klinik københavn Udvalgte øvelser tilpasset din tilstand og reaktioner på fysisk aktivitet vil øge styrken omkring bækkenet og symfysen og på sigt reducere eller fjerne de betændelseslignende tilstande som giver Osteitis Pubis. I forbindelse med en behandling vil jeg give en række øvelser, der skaber øget stabilitet i bækkent for Ostertis Pubis. Det omfatter ofte træning af Transvrsus Abdominis (maven) og stræk af Adduktorerne. (Inderside lår). Adduktorerne hæfter ved skambenene og er ofte spændte og korte, når man har Ostetis Pubis. Som ved næsten al genoptræning, så skal du være ekstra omhyggelig med at varme forsigtigt op og lave stræk på kroppen efter træningen.

lys Såvel opvarmning som stræk skal være ekstra blidt i starten af genoptræningen eller i perioder, hvor du føler dig ekstra påvirket, stresset eller øm. Massagecentret er eksperter i behandling af bækkenproblemer og du er altid velkommen til at skrive eller ringe, hvis du har yderligre spørgsmål eller ønsker massage og behandling.